Αθήνα 9.84 - Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να ξαναβρεί τον εαυτό της

Αθήνα 9.84 – Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να ξαναβρεί τον εαυτό της

Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να ξαναβρεί τον εαυτό της, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και στη θετική προσπάθεια, όπως είπε, διατήρησης των υψηλών κονδυλίων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η ψηφιακή πολιτική και η έρευνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσει εργαλείο εξόδου από την κρίση και όχι μία προσπάθεια να συνεχιστεί μία πολιτική «διαλυτική» που βλάπτει την Ευρώπη και τις προοπτικές ενοποίησής της.

Μία σημαντική πρωτοβουλία, κατά την άποψή του, συνιστά η διαβούλευση με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, σε όλες τις χώρες της ΕΕ με συντονισμένες δράσεις, η οποία μετά από πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας η οποία θα πραγματοποιηθεί, σε συνέχεια του μεγάλου οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, στις 27-28 Μαΐου.

Στο Φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματικών. Στην ατζέντα θα τεθούν όλα τα διμερή θέματα, ενώ θα προωθηθεί η υπογραφή διαφόρων μνημονίων συνεργασίας.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες συντονισμού εξωστρέφειας που καταβάλουν από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ώστε με στόχο την ενοποίηση της στρατηγικής και καλύτερη στόχευση να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οικονομική διπλωματία.

Στο πλαίσιο της στόχευσης του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες ανοίγματος της Ελλάδας σε νέες αγορές.  Άλλη μία αγορά ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής για τις οποίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προγραμματίζεται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ μία αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες τον επόμενο μήνα.

Σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔμ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» τονίζοντας ότι οι συνομιλίες «είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυσή του, αλλά «σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν είναι δεδομένη».

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Close