Λευκή Βίβλος για το Μέλλον της Ευρώπης

ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ των 27 έως το 2025

 

Πρόλογος

Στις 25 Μαρτίου 2017, 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταθούν στη Ρώμη ενωμένοι με δεσμούς ειρήνης και φιλίας.

Αυτό από μόνο του αποτελεί επίτευγμα το οποίο πολλοί θα θεωρούσαν αδιανόητο όταν τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη συμφωνούσαν τις Συνθήκες της Ρώμης, πριν από 60 χρόνια.

Καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο αυτή, η σκέψη μας πηγαίνει σ’ αυτούς οι οποίοι, πριν από εμάς, ονειρεύτηκαν για την Ευρώπη αυτό που έχει πλέον γίνει μία πραγματικότητα. Τώρα είναι η στιγμή να αναλογιστούμε με υπερηφάνεια τα επιτεύγματά μας και να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας τις αξίες που μας ενώνουν.

Ωστόσο, η Ρώμη πρέπει να αποτελέσει επίσης την αφετηρία ενός νέου κεφαλαίου. Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές προκλήσεις· για την ασφάλειά μας, για την ευημερία των λαών μας, για τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Ευρώπη σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο. Μια ενωμένη Ευρώπη 27 κρατών πρέπει να διαμορφώσει η ίδια το πεπρωμένο της και να σμιλεύσει ένα όραμα για το μέλλον της.

Η παρούσα λευκή βίβλος αποτελεί τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Θέλουμε να δρομολογήσουμε μια διαδικασία με την οποία η Ευρώπη θα καθορίσει η ίδια την πορεία της. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας και να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε συλλογικά να επιλέξουμε να απαντήσουμε σ’ αυτές.

Τους προσεχείς μήνες θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την ήπειρό μας ευρεία συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και η κοινωνία των πολιτών γενικότερα. Θα αναλάβω να προωθήσω τις ιδέες που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ενώ θα εκθέσω και τις προσωπικές μου απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, στην ομιλία μου για την κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο του 2017. Στόχος μου είναι να βοηθήσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συναγάγει τα πρώτα του συμπεράσματα έως το τέλος του έτους και να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου του 2019.

Καθώς θα αποφασίζουμε ποιον δρόμο να επιλέξουμε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη άκμαζε κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι, τολμηροί και πεπεισμένοι ότι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξακολουθήσει να το κάνει για όλους εκείνους που θα μας ακολουθήσουν.

Jean-Claude Juncker

1 Μαρτίου 2017

Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς ή βάσει ενός μοναδικού σχεδίου. Θα δημιουργηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα που θα διαμορφώσουν πρώτα απ’όλα μια πραγματική αλληλεγγύη.

Robert Schuman, 9 Μαΐου 1950
Ερωτηματολόγιο

Close