Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκδήλωση παρουσίασης της εθνικής έκθεσης για το μέλλον της Ευρώπης

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκδήλωση παρουσίασης της εθνικής έκθεσης για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος  παρουσίασε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 στην ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την εθνική έκθεση για το μέλλον της Ευρώπης.

«Δημοκρατία και δικαιώματα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι μαζί με το κράτος δικαίου για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ψυχή των δημοκρατιών, και των εθνικών μας και της μεγάλης Δημοκρατίας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Ευρώπης, είπε,  εξαρτάται εν πολλοίς από τους πολίτες  της και πρόσθεσε υπάρχει μια ιστορική ειρωνεία -ο πρωθυπουργός το ονόμασε αυτό στην πρόσφατη ομιλία του στο Παρίσι "Déjà vu"-, σαν να επαναλαμβάνουμε στην Ευρώπη τα ίδια και τα ίδια λάθη. Θα είμαστε στη μάχη των μαχών στις επικείμενες ευρωεκλογές και στα δύο αυτά επίπεδα, και στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δικαιοκρατικού  χαρακτήρα της, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, τα συμπεράσματα της Εθνικής Έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης, που έγινε στην Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο για το Μέλλον της Ευρώπης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τα κεντρικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η χώρα σε ότι αφορά τη συμμετοχή και την ιστοσελίδα για την εθνική διαβούλευση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

Ειδικότερα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι Έλληνες μολονότι δοκιμάστηκαν από την κρίση και μολονότι προβληματίζονται και απορρίπτουν πλευρές της πολιτικής της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, κυρίως τις πολιτικές λιτότητας, παρόλα αυτά έχουν εμπιστοσύνη στο όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη. Και μάλιστα είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Το δεύτερο χαρακτηριστικό, παρατήρησε, είναι ότι θέλουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη και το τρίτο είναι πως θεωρούν ότι και σε ζητήματα, όπως αυτό της Άμυνας, θα πρέπει να έχουμε μια αυτόνομη ευρωπαϊκή παρουσία και στον τομέα της αμυντικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Close