Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για το μέλλον της Ευρώπης (άρθρο του Θάνου Αθανασίου)

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για το μέλλον της Ευρώπης (άρθρο του Θάνου Αθανασίου)

Μια διαδικασία διαδικτυακής διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης θέτει σε λειτουργία από σήμερα η Κομισιόν, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαντήσουν σε 12 ερωτήσεις για το ποια κατεύθυνση θα ήθελαν να πάρει η ΕΕ στην διαδικτυακή διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe?surveylanguage=el .

Ο ιστότοπος της Κομισιόν που καλωσορίζει τους επισκέπτες αναφέρει χαρακτηριστικά: "συμμετέχετε σε αυτήν τη διαβούλευση για να εκφράσετε τους προβληματισμούς, τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας σχετικά με το μέλλον της ΕΕ".

Εν συνεχεία διευκρινίζει: "δεν πρόκειται για κάποιο προσχέδιο κανόνων και κανονισμών της ΕΕ". "Σκοπός αυτής της διαβούλευσης είναι να ακούσουν οι ηγέτες της ΕΕ τις απόψεις σας, προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες για τα προσεχή έτη".

Διευκρινίζεται ότι "αυτό το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από μια επιτροπή πολιτών που επιλέχθηκαν στην τύχη" και "συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης".

Πρόκειται γαι τους 96 πολίτες που δέχθηκε η Κομισιόν στις 5 και 6 Μαΐου (το περασμένο Σαββατοκύριακο) στην έδρα της στην πλατεία Σουμάν των Βρυξελλών. Η Κομισιόν αναφέρει ότι "η μοναδική αυτή άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης".

Ενδεικτικά ανάμεσα στις 12 ερωτήσεις στον ιστότοπο της Κομισιόν βρίσκονται και οι εξής:

"Τι είδους αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σας έκαναν να νιώσετε μεγαλύτερη περηφάνια που ανήκετε στην Ένωση;"

"Ποια από τα παρακάτω θα περιέγραφαν καλύτερα ένα ιδανικό μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
(το πολύ 3 επιλογές)
- Ισότητα των φύλων παντού
-Αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- Ίσοι μισθοί για ίδιες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη
- Μείωση στη σπατάλη τροφίμων
- Ένα ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Αύξηση της βιολογικής γεωργίας
- Μια πραγματική κυβέρνηση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας
- Μια εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

"Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι/κύριες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα χρόνια που έρχονται;"
(το πολύ 5 επιλογές_
- Διαφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη
- Ασθένειες, επιδημίες
- Ρύπανση
- Πολιτικός εξτρεμισμός
- Διαρροή εγκεφάλων
- Ένοπλες συρράξεις εντός της ΕΕ
- Φυσικές καταστροφές
- Γήρανση του πληθυσμού
- Άλλη χώρα/Άλλες χώρες να εγκαταλείπει/εγκαταλείπουν την ΕΕ
- Άλλη χώρα/Άλλες χώρες να εντάσσεται/εντάσσονται στην ΕΕ
- Υπογεννητικότητα
- Συρράξεις με χώρες εκτός της ΕΕ
- Κακή διαχείριση του μεταναστευτικού
- Τρομοκρατικές επιθέσεις

"Ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ, για να κάνει τη ζωή των πολιτών της πιο ασφαλή;"
(το πολύ 2 επιλογές)
- Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης
- Περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για την αμυντική πολιτική
- Αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος
- Καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

Η Κομισιόν εντάσσει αυτή τη διαβούλευση στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της 1ης Μαρτίου 2017 (τα λεγόμενα 5 σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης).

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η διαδικτυακή διαβούλευση θα διεξαχθεί παράλληλα με τους τρέχοντες διαλόγους με τους πολίτες που διοργανώνουν η ίδια και τα Κράτη Μέλη, ενώ θυμίζει ότι σχεδόν 700 τέτοιες διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις, σε 160 πόλεις, έχουν διεξαχθεί από το 2012 και μετά, ενώ θα αυξηθεί η συχνότητά τους από σήμερα έως τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019, με στόχο τη διοργάνωση 500 ακόμη εκδηλώσεων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ζ.Κ.Γιούνκερ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι "με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27". "Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους", τονίζει. "Η έρευνα που εγκαινιάζουμε σήμερα θέτει το εξής ερώτημα σε όλους τους Ευρωπαίους: Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ένωσή μας; Είναι πλέον στιγμή οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που τους απασχολούν και για το πώς θέλουν να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες τους", καταλήγει.

(Πηγή: Θάνος Αθανασίου, Real.gr )

Close